Veilingen bloemen gaan toch fuseren

De twee kleinste bloemenveilingen van Nederland gaan toch samen verder. Gisteravond heeft ruim 76 procent van de leden van Bloemenveiling Oost-Nederland (Von) goedkeuring gegeven aan een fusie met Bloemenveiling Vleuten. Daarmee is een einde gekomen aan wekenlange onzekerheid over de vergevorderde fusieplannen die beide veilingen hadden. Een maand geleden stemden de leden van Von nog met een verschil van 0,6 procent tegen de fusie, terwijl het bestuur van Vleuten bijna alle leden achter het fusieplan kreeg. Het bestuur van Von besloot daarop een nieuwe ledenraad te organiseren.

De fusie tussen Von en Vleuten gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2008. Daarmee is gisteravond het aantal zelfstandige bloemenveilingen in Nederland teruggebracht tot twee. Eerder dit jaar fuseerde Flora Holland al met de bloemenveiling van Aalsmeer. Deze combinatie heeft 98 procent van de markt voor het veilen van bloemen in handen, met een omzet van ruim 4 miljard euro. De gezamenlijke omzet van Von en Vleuten ligt net onder de 100 miljoen euro.

Directeur Peter Bakker van Veiling Oost-Nederland wist tot na de stemming gisteravond niet zeker of de fusie een tweede keer wel goedgekeurd zou worden. „Het was tot het laatste moment spannend. Een kwart van de leden stemde toch tegen de fusie.” Vereist was een tweederde meerderheid. Bakker verklaart de overwinning uit een hogere opkomst tijdens de tweede stemming. Bovendien hadden enige eerdere nee-stemmers verklaard nu toch voor de fusie te zijn.

Veiling Vleuten is blij dat er groen licht is voor de fusie, laat een woordvoerder weten. Deze veiling moet namelijk plaatsmaken voor de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Als Vleuten niet voor maart 2010 naar de nieuwe locatie in Ede is verhuisd, moet het bedrijf per dag een dwangsom van zo’n 5.000 euro betalen aan de gemeente.