Vanuit België geleide terreurbende opgerold

Met de arrestatie van 32 verdachten is volgens Marokko een „zeer gevaarlijke” en omvangrijke terreurbende opgerold die vanuit België werd geleid en met criminele activiteiten gefinancierd. Daarmee zou voor het eerst een bende zijn ontmanteld die systematisch gelden van overvallen in Europa inzette voor aan Al-Qaeda gerelateerde terreuractiviteiten in noord-West Afrika.

Leider van de bende is volgens de Marokkaanse politie de tot Belg genaturaliseerde Marokkaan Abdelkader Belliraj, die tot de arrestanten behoort. Belliraj, alias Ilyass en Abdelkrim, is volgens de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken onder meer verantwoordelijk voor een overval op het Luxemburgse hoofdkantoor van geldtransportbedrijf Brink’s in 2000, waar 2,7 miljoen euro werd buitgemaakt.

Belliraj zou verder verantwoordelijk zijn voor zes onopgeloste moorden in België. Hierover hebben de Marokkaanse autoriteiten contact opgenomen met hun Belgische collega’s. Volgens Belgische justitiële bronnen gaat het onder andere om de aanslag op Joseph Wibran, voorzitter van het comité van joodse organisaties in België in 1989.

Onder de overige arrestanten, van wie drie de Belgische nationaliteit hebben, zijn hoogleraren, docenten, een correspondent van de tv-zender van het Libanese Hezbollah en vijf politici. Onder hen zijn een lid van de grootste (gematigd-) fundamentalistische partij van Marokko, de PJD, en de secretaris-generaal van de fundamentalistische splinterpartij Al Badil al Hadari (Alternatieve Beschaving). Premier El Fassi heeft die partij na de arrestaties verboden.

Bij huiszoekingen in Rabat, Casablanca en Nador werden 11 machinegeweren, 23 pistolen, munitie en ontstekingsmechanismen aangetroffen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken bereidde de groep aanslagen voor tegen ministers, legerofficieren en Marokkaanse joden. De groep zou veel internationale contacten hebben met aan Al-Qaeda gerelateerde netwerken in de Maghreb.