Twee oudere jazzheren die goed naar elkaar luisteren

cd jazz

John Abercrombie & John Ruocco: Topics ****

Ze heten John, werden geboren in Connecticut, zijn 55+, dragen een snor, deden nooit met modes mee en hebben verder met elkaar gemeen dat ze de illusie voorbij zijn ooit nog echt beroemd te worden.

Gitarist John Abercrombie speelde met de Brecker Brothers, Jack DeJohnette en ga maar door, maakte stapels platen, vooral voor het sjieke Duitse ECM-label, maar streefde nooit naar heldendom.

Klarinettist John Ruocco zocht nog meer de schaduw op. Hij emigreerde naar Europa, gaf les op de conservatoria van Luik, Brussel en de Jazz Studio in Antwerpen en woont momenteel in Den Haag, waar hij verbonden is aan het Koninklijk Conservatorium.

Op een zomerdag in 2006 gingen deze Johns een „herrschaftsfreie” dialoog met elkaar aan waar je bij elke draaibeurt meer van gaat houden. Wat luisteren deze heren goed naar elkaar! Wat een rust zit er in hun spel, ook in snelle virtuoze stukken. En hoe goed slagen zij erin ‘versleten’ standards als Embraceable You nieuw leven in te blazen.

Ook de zes stukjes van eigen hand getuigen van liefde in zijn puurste vorm: we geven ons over aan elkaar, speels, verleidend en erotisch.

Wee hem die er kwaad van denkt.