Turkse inval in Noord-Irak

Ongeveer 10.000 Turkse militairen hebben vannacht een inval gedaan in Noord-Irak bij de achtervolging van strijders van de (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij, de PKK, zo heeft Ankara vandaag bekendgemaakt. Volgens een Turkse bekendmaking zouden de troepen zich op korte termijn weer uit Irak terugtrekken. De Iraakse regering en de Koerdische regering van het autonome Noord-Irak reageerden niet meteen op de inval.

Turkije zegt dat het het recht heeft onder het internationaal recht om PKK-strijders over de grens te achtervolgen en hun basiskampen in Noord-Irak aan te vallen. Sinds de PKK vorig jaar in het offensief ging in Zuidoost-Turkije hebben de Turkse strijdkrachten herhaaldelijk PKK-posities in Noord-Irak beschoten en enkele malen een inval gedaan. Bagdad onderstreept altijd de kwestie-PKK langs diplomatieke weg te willen oplossen.

De Turkse president, Abdullah Gül, heeft zijn Iraakse ambtgenoot, de Koerd Jalal Talabani, gisteravond telefonisch geïnformeerd over de actie en hem uitgenodigd voor een bezoek aan Turkije, aldus een mededeling in Ankara. Gül liet weten dat Turkije zijn relaties met Irak „op alle gebieden” wil ontwikkelen.

Het Amerikaanse leger in Irak meldde vandaag dat het op de hoogte was van het „beperkte” Turkse offensief. „Turkije heeft verzekerd dat het al het mogelijke zal doen om schade aan onschuldige burgers of de Koerdische infrastructuur te vermijden”, aldus een legerwoordvoerder in Bagdad. Deze zei ook dat de VS blijven staan achter „het Turkse recht om zich tegen terroristische activiteit van de PKK te verdedigen”.

Turkse artillerie beschoot gisteren opnieuw posities van de PKK in Noord-Irak, waarbij een brug werd verwoest. Turkije had deze week juist laten weten dat een groot offensief in Noord-Irak tot de mogelijkheden bleef behoren. Aan de grens met Irak zijn al maanden ongeveer 100.000 Turkse militairen samengetrokken. (Reuters, AP)