Televisie Voorkeur

Comedy Central herhaalt vanaf vandaag de buitengewoon geestige Belgische serie Het Eiland over het kantoorleven van Michel, Frankie, Guido en Alain, hun bazen en de collega’s aan de andere tot ‘eilanden’ tegen elkaar geschoven bureaus. Realistischer dan Debiteuren, Crediteuren, minder genadeloos dan The office. Comedy Central, 22.55-23.45u. tv nieuws en documentaires Het eiland Comedy Central, 22.55-23.45u. De uitermate geestige Belgische serie gaat over het kantoorleven van Michel, Frankie, Guido en Alain, hun bazen en de collega’s aan de andere tot eilanden tegen elkaar geschoven bureaus. Realistischer dan Debiteuren, Crediteuren, maar minder genadeloos dan The office.

actualiteiten

Netwerk. Sharia in Groot-Brittannië. Handen afhakken, zweepslagen en steniging kennen we als straffen uit landen als Saoedi-Arabië en Iran. Maar ook in Groot-Brittannië wordt de sharia, de islamitische wet, toegepast. Er worden geen handen afgehakt, maar in scheidingskwestie komt discriminatie van vrouwen regelmatig voor. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Aandacht voor de rellen in Belgrado na de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo. Ook: taalbureau eist via de rechter een schadevergoeding vanwege tegenvallende aantallen inburgeraars. Ned.2, 22.15-22.50u.

informatief

In de knip! Er heerst chaos bij de administratieve afhandeling van zorgkosten door CAK-BZ. Deze instantie is verantwoordelijk voor de administratie afhandeling van onder meer de eigen bijdrage AWBZ en WMO. Verder: betaalt u te veel als u niet onderhandelt bij het kopen van een keuken? Presentatie: Elles de Bruin. Ned.2, 19.20-19.55u.

De leugen regeert. Het programma De wereld draait door is de afgelopen weken verschillende keren negatief in het nieuws geweest. Het programma zou slordig met gasten omgaan en afspraken niet nakomen. Verder: in een dorp in Wales hebben in korte tijd 17 jongeren zelfmoord gepleegd. De inwoners wijzen naar de media, die de jongeren ertoe aangezet zouden hebben. Bijdrage van correspondent in Engeland Lia van Bekhoven. Ned.2, 21.15-22.00u.

Ushuaïa. Milieuactivist Nicolas Hulot reist langs plekken op de wereld waar de natuur door mensen wordt vernield. Vandaag gaat de reis naar de regenwouden van Costa Rica. België 2, 22.20-22.50u.

praatprogramma

FC Het gesprek extra. Frits Barend en Ton Boot praten met voormalig Ajax-voorzitter en erelid Michael van Praag over het rapport-Coronel, de toekomst van Ajax en de functie die Johan Cruijff gaat bekleden bij de voetbalclub. Het gesprek, 19.00-20.00u.

De wereld draait door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk, tafelheer Marc Marie Huijbregts. DJ Tiësto presenteert de dvd van zijn wereldtour Elements of Life, die nog duurt tot april. Programmamaker Ton van Royen heeft een streep gezet onder zijn televisiecarrière in Nederland. Hij begon in Portugal een bedrijf. Ned.3, 19.30-20.15u.

Pauw en Witteman. Vandaag te gast: D66-fractieleider Alexander Pechtold, die met de Commissie Buitenland van de Tweede Kamer in Rusland is geweest. Hij sprak daar met Russische politici over de verkiezingen. Ook het eerste jaar van het kabinet-Balkenende IV zal onderwerp van gesprek zijn. Tweede gast is Jan van den Bosch, presentator van het christelijke televisieprogramma Hour of Power. Premier Balkenende zei onlangs in dat programma dat je „zonder geloof niet kunt functioneren”. Een uitspraak waarover nu zelfs Kamervragen worden gesteld. Ned.1, 23.00-23.55u.

Fridaynight with Jonathan Ross. Gasten o.a. acteur Forest Withaker, winnaar van de Oscar ‘beste acteur’ voor de film The last king of Scotland en binnenkort te zien in de politieke thriller Vantage Point. Verder te gast showman Bruce Forsyth ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag en supermodel Agyness Deyn. Muziek van rockgroep Elbow. BBC 1, 23.35-0.35u.

cultuur

The museum. Achter de schermen van het British Museum. Aflevering 7 gaat over een expositie van moderne kunst uit het Midden-Oosten. Venetia Porter, Midden-Oostendeskundige van het British Museum en schrijfster van talloze boeken over islamitische kunst, wil kunstenaars met tegengestelde religieuze opvattingen in één tentoonstelling bij elkaar brengen. Ned.2, 19.55-20.25u.

amusement

Thank God it’s Friday. Claudia de Breij ontvangt zanger en pianist Van Velzen. Hij maakte de titeltrack van de film Zomerhitte van Monique van de Ven. Verder de 3 J’s, de nieuwe sensatie uit Volendam, die binnenkort hun Zilveren Harp mogen ophalen. En de 15-jarige jazzsensatie Kim, die op haar 14e al een Amerikaans platencontract had. Ned 3, 21.40-22.30u.

TROS TV Show. Te gast is de Amerikaan James Randi die van het ontmaskeren van charlatans zijn levenswerk heeft gemaakt. Ivo Niehe neemt met hem magiër Uri Geller en medium Char onder de loep. Met o.a. beelden van de ontmaskering van gebedsgenezer Popoff. Ivo Niehe gaat thuis op bezoek bij Jan Keizer, die anderhalf jaar geleden besloot met BZN te stoppen. Ned.1, 22.00-23.00u.

sport

ABN Amro tennistoernooi. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden. Ned.1, 15.50-16.55u.

World Cup schaatsen. Rechtstreeks verslag van de finale in Heerenveen: 500 meter vrouwen en mannen; 3 kilometer vrouwen en 1500 meter mannen. Ned.1, 16.55-20.00u. Daarna op Ned.2 tot 21.05u.

Podcast

Klimaat. In de week dat ‘De Staat van het Klimaat’ aan premier Balkenende werd gepresenteerd, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat het productieaandeel duurzame elektriciteit over 2007 daalde van 6,5 procent naar 6 procent. In nrc.fm een discussie over de haalbaarheid van de klimaatdoelen van het kabinet. De podcast is vanavond vanaf 20.00u te beluisteren via nrc.nl/podcast.