Tegenstanders van Musharraf uit op coalitie

De twee grootste politieke tegenstanders van de Pakistaanse president Pervez Musharraf hebben gisteren aangekondigd dat ze een coalitieregering willen vormen. De twee partijen waren lang aartsrivalen.

Ze willen ze ook samenwerken met andere partijen, maar niet met de PML-Q, de afscheiding van de Pakistaanse Moslimliga die de afgelopen jaren diende als de parlementaire spreekbuis van Musharraf.

Asif Ali Zardari, weduwnaar van de vermoorde oud-premier Benazir Bhutto en nu leider van de Pakistaanse Volkspartij (PPP), maakte zijn streven een brede coalitiegering te vormen gisteren bekend op een persconferentie met oud-premier Nawaz Sharif, leider van de Moslimliga (PML-N). De Volkspartij en de PML-N zijn de grootste winnaars van de parlementsverkiezingen van maandag.

Zardari zei dat „wij de intentie hebben samen te blijven, en samen op te trekken in het parlement”. Sharif liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. „Er bestaat geen meningsverschil tussen ons”, zei hij.

Dat de twee partijen nu proberen samen een regering te vormen, is volgens waarnemers bedreigend voor de positie van president Musharraf. Zowel Zardari als Sharif heeft aangedrongen op het aftreden van Musharraf, maar ze verschilden van mening over de wijze waarop dat moet gebeuren. Sharif wil dat Musharraf onmiddellijk opstapt en dat de door hem ontslagen rechters, onder wie opperrechter Iftikhar Chaudhry, onmiddellijk terugkeren in hun functie. Volgens Zardari moet het nieuwe parlement over beide zaken beslissen. De Volkspartij wil dat een parlementaire commissie de benoemingen van rechters onder de loep gaat nemen.

Zardari, die heeft gezegd zelf geen premier te willen worden, was woensdag op bezoek bij de Amerikaanse ambassade in Islamabad. Volgens de Pakistaanse krant The News is Zardari van Amerikaanse zijde en uit het kamp van Musharraf onder zware druk gezet om niet met Sharif in zee te gaan, maar een regering te vormen met de Musharraf-getrouwe PML-Q. Zardari zou regeringsmacht voor zijn Volkspartij in het vooruitzicht zijn gesteld op zowel nationaal niveau als in ten minste drie van de vier provincies.

Musharrafs afkeer van Sharif dateert van de periode waarin hij onder diens premierschap als legerleider diende. Eind 1999 zette hij Sharif af en greep hij zelf de macht. Gisteren werd in Genève bekend dat Pakistan heeft gevraagd om heropening van de al lang lopende corruptiezaak tegen Zardari. Volgens Zardari’s advocaat is dat verzoek aan de Zwitserse justitie bedoeld om zijn cliënt verder onder druk te zetten niet met Sharif samen te werken.