Staatssecretaris speelt basketbal met Chinese paralympische ploeg (+video)

Staatssecretaris Jet Bussemaker is deze week voor een sporthandelsmissie in China. Gisteren bracht ze voorafgaand aan een onderhoud met Sportminister Liu Peng een bezoek aan het paralympische trainingscentrum in de buitenwijken van Peking. Het ‘Papendal’ van de Chinese paralympische ploeg is een paar jaar geleden speciaal voor de Paralympics neergezet en kostte 50 miljoen euro.

bussemaker.jpgStaatssecretaris Jet Bussemaker is deze week voor een sporthandelsmissie in China. Gisteren bracht ze voorafgaand aan een onderhoud met Sportminister Liu Peng een bezoek aan het paralympische trainingscentrum in de buitenwijken van Peking.

Het ‘Papendal’ van de Chinese paralympische ploeg is een paar jaar geleden speciaal voor de Paralympics neergezet en kostte 50 miljoen euro. ,,Een schijntje van wat een dergelijk hypermodern centrum in ons land zou kosten”, zei een delegatielid van VWS. In het centrum zijn verschillende Paralympische sporters geinterneerd;rolstoelbasketbal, zwemmen, goalbal, atletiek. Andere ploegen hebben hun trainingskamp opgeslagen in de provincie.

Bussemaker wilde weleens weten hoe het is om in een rolstoel te basketballen. Bekijk hier een video hoe haar dat vergaat:

,,Wat ik aan faciliteiten en zorg heb gezien is indrukwekkend, maar ik heb niet de illusie dat dat representatief is voor China. Er moet nog hard worden gewerkt aan de de juridische en sociale positie van gehandicapten”, aldus Bussemaker.De Chinezen toonden zich vooral geïnteresseerd in het Nederlandse integratiebeleid van gehandicapten zoals die zijn vastgelegd in de VN gehandicapten conventie dat zowel door China als Nederland vorig jaar is ondertekend in New York.Bij de handelsdelegatie onder leiding van oud-MKB-voorzitter Hans de Boer deden vooral Innosports en Ortec goede zaken. ,,De Chinezen waren zeer geïnteresseerd in tijdregistratie technieken en software voor overdracht van prestatie bevorderende informatie via camera registratie. Chinezen hopen doormiddel van dergelijke technieken vooral in teamsporten vooruitgang te boeken.” aldus de Boer.

Chinezen zijn vooral gefrustreerd over het feit dat ze niet goed in voetbal zijn en proberen op allerlei manieren de achterstand in te halen. Daarom oogstte de Groningse hoogleraar Koen Lemmink veel lof. Lemmink, verbonden aan het Centrum voor Sport, Beweging en Gezondheid toont via computer gestuurde programma’s aan dat de prestaties van voetballers meetbaar zijn.

In Guangzhou bezochten de leden van de handelsdelegatie een bezoek aan een pooltafelfabriek en een klimwandenfabriek waar arbeiders tien uur per dag werken voor een loon van 75 euro per maand. Bussemaker was aangenaam verrast over de betrokken houding van de delegatie leden. ,,De mensenrechtendiscussie heeft tot positief gevolg dat ook het bedrijfsleven zich meer bewust wordt onder welke voorwaarden ze handel willen drijven”