Spin tegen dieseldief

Veel leed is er onder botenbezitters, met name bij het deel dat zich gemotoriseerd laat voortdrijven. Hun onbeheerde scheepjes, met tanks boordevol kostbare benzine of dieselolie, trekken geboefte aan, weet Vetus in Schiedam, doende in accessoires voor pleziervaartuigen. Productmanager Peter Kok schetst het beeld van kapers die met hevelpompen de buurboot beroven. „Brandstof pikken is echt een probleem.”

Een bewegingsmelder die alarm slaat is om evidente redenen geen optie voor een boot. En een slotje op de tankdop? Is over gedacht, zegt Vetus, maar met zout water vraag je om ellende.

Het bedrijf vond toch een oplossing: de Fuel Safe, een brandstofbestendige plastic ‘spin’ (72×55 mm) die in de tankopening van nagenoeg ieder motorjacht past. In de leiding laat de spin wel brandstof, maar geen slang door.

Puntje van kritiek: het plasticje kost 26,18 euro. „Een hoop geld”, erkent Anton Swaneveld, Vetus’ business development manager. „We hebben de ontwikkelingskosten eruit als er 5.000 zijn verkocht. Daarna kan het wellicht goedkoper.” Of als er namaak is? „We hebben patent aangevraagd.”

Voorlopig is het de gedachte die telt. „Hoeveel bootjes hebben geen tank van boven de 100 liter? Zo’n hebbedingetje kost minder.”