Slordig PSV herstelt zich in tweede helft

Ibrahim Afellay van PSV is Razak Omotoyossi van Helsingborg te snel af. Foto AFP Helsingborg's Razak Omotoyossi (R) vies with PSV Eindhoven's Ibrahim Afellay during their UEFA Cup match on February 21, 2008 in Helsingborg. AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / BJORN LINDGREN ** SWEDEN OUT ** AFP

Helsingborg 1PSV2

Ruststand 0-0. 47. Bakkal 0-1, 65. Lazovic 0-2, 81. Castan 1-2. Scheidsrechter: Szabó (Hon). Toeschouwers: 10.100.

Als PSV het spel niet hoeft te maken is het vaak op z’n sterkst. Met een 2-0 voorsprong uit de heenwedstrijd was de kans groot dat de ploeg gisteravond in de return tegen Helsingborgs IF de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi zou bereiken. Dankzij een 2-1 overwinning gebeurde dat ook. Die „ene zielige Nederlandse deelnemer in het internationale voetbal’’, zoals Johan Cruijff de landskampioen deze week omschreef, ontmoet in de volgende ronde het Engelse Tottenham Hotspur, de oude club van trainer Martin Jol. PSV gaat over twee weken eerst op bezoek bij de Spurs die Slavia Praag uitschakelden. Een week later is de return in Eindhoven.

PSV beleefde in de Zweedse stad alleen in de eerste helft enkele benauwde momenten. Het kwam toen zelden over de middenlijn en met name Henrik Larsson, de afbouwende topschutter, had verschillende mogelijkheden om de landskampioen pijn te doen.

PSV had gisteravond het spookbeeld van Heerenveen als waarschuwing voor ogen. De Friese ploeg won in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi thuis ook met twee treffers verschil (5-3) van Helsingborg, maar werd in het tweede duel weggespeeld: 5-1.

PSV-trainer Sef Vergoossen confronteerde zijn spelers aan de vooravond van zijn eerste Europese wedstrijd met PSV – vorige week voor de heenwedstrijd lag hij thuis met griep in bed – met de beelden van het echec van Heerenveen.

Het gemis van de geblesseerde Jan Kromkamp ving de Limburgse oefenmeester op door op rechts Edison Mendez te posteren. Verder speelde PSV in dezelfde formatie als in het thuisduel. Dus met een versterkte centrale verdediging waarin Carlos Salcido de vrije man was, terwijl Dirk Marcellis en Alcides de mandekkers waren op de twee gevaarlijke spitsen van Helsingborg, Larsson en Razak Omotoyossi.

Desondanks ontstonden er in de eerste helft enkele hachelijke momenten voor het doel van PSV-keeper Heurelho Gomes. Larsson kon twee keer vrij inschieten. Eenmaal nam hij de bal met de hand mee zonder dat de Hongaarse arbiter Zsolt Zsabó het opmerkte. De tweede keer schoot hij van dichtbij naast. „We speelden in de eerste helft slordig, daardoor moesten we te veel corrigeren”, zei Vergoossen tegen persbureau ANP. „Het was niet de intentie om de 2-0 te verdedigen, maar daar leek het lange tijd wel op. Ik werd daar onaangenaam door verrast. Het leek alsof mijn spelers dachten deze klus wel even te klaren. We hadden de tegenstander op deze manier in de wedstrijd kunnen helpen.”

Aanvankelijk zorgde alleen Ibrahim Afellay voor aanvallende impulsen bij PSV. Een paar van zijn acties eindigde in het zijnet. Kort voor rust kwam hij een paar decimeters te kort om PSV na een actie en voorzet van Balasz Dzsudzsak aan een voorsprong te helpen.

Het was voor Helsingborg slechts uitstel van executie. In het begin van de tweede helft schoof Otman Bakkal een pass van de linkerflank in een keer met links in de hoek. Hij bereidde ook het tweede doelpunt van PSV voor, met een voorzet op Danko Lazovic. Invaller Leandro Castan deed voor Helsingborg tevergeefs nog wat terug. Vergoossen: „In de tweede helft begreep Mendez wel dat hij naar het middenveld door moest schuiven. Toen hielden we het veld ook breed waardoor we konden gaan voetballen.”

Na een goed EK jeugd in de zomer is de 22-jarige Bakkal dit seizoen pas echt doorgebroken. PSV wil zijn tot 2010 doorlopende contract opwaarderen en verlengen tot 2013, maar er bestaat een verschil van mening over de gelimiteerde transfersom die Bakkal wil inbouwen voor het geval hij tussentijds weg kan.