Schildersfamilie De Bray

Schildersfamilie De Bray Het Frans Hals Museum wijdt een expositie met 50 werken aan de schildersfamilie De Bray (vader Salomon en zonen Jan, Joseph en Dirck). Ze behoren tot de meesters die altijd in de schaduw hebben gestaan van Hals, Rembrandt en Vermeer. Vader Salomon (1597-1664) schilderde klassieke en bijbelse taferelen en zijn faam was groot in Haarlem. Zoon Jan domineerde de tweede helft van de zeventiende eeuw de schildersmarkt in Haarlem; zijn portretten hebben een krachtige gedrongenheid en monumentaliteit. Van de twee jongere zonen is minder bekend, maar in ieder geval blonken ze uit in het schilderen van bloemstillevens. De Bray t/m 22 juni Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem Di-za 11-17u, zo 12-17u Joseph de Bray, ‘t Lof van den Pekelharingh, 1656. Paneel, 57x48,5 cm foto Frans Hals Museum Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden; Foto: Elke Estel/ Hans-Peter Klut Joseph de Bray Haarlem, Datum unbekannt – 1664 Haarlem Stilleben mit dem Lobgedicht auf den Hering. 1656 Öl auf Eichenholz; 57 x 48,5 cm Gemäldegalerie Alte Meister, Gal. Nr. 1407 Verwendung nur mit Genehmigung und Quellenangabe haring

Het Frans Hals Museum wijdt een expositie met 50 werken aan de schildersfamilie De Bray (vader Salomon en zonen Jan, Joseph en Dirck). Ze behoren tot de meesters die altijd in de schaduw hebben gestaan van Hals, Rembrandt en Vermeer. Vader Salomon (1597-1664) schilderde klassieke en bijbelse taferelen en zijn faam was groot in Haarlem. Zoon Jan domineerde de tweede helft van de zeventiende eeuw de schildersmarkt in Haarlem; zijn portretten hebben een krachtige gedrongenheid en monumentaliteit. Van de twee jongere zonen is minder bekend, maar in ieder geval blonken ze uit in het schilderen van bloemstillevens.

De Bray t/m 22 juni Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem Di-za 11-17u, zo 12-17u