Opkoopfondsen struinen het Oosten af

Het jagen op kleine prooidieren was altijd een lucratieve bezigheid voor private-equityaspiranten. Volgens onderzoeksbureau Private Equity Intelligence was het grootste deel van het geld dat vorig jaar door de 160 opkoopfondsen werd binnengehaald, bestemd voor beleggingen in middelgrote bedrijven. Maar de dealmakers hebben er nu een grotere kluif aan om transacties rond te krijgen. Omdat er weinig schot in grote bedrijfsovernames zit, beginnen de grote opkoopfondsen nu kleinere deals na te jagen, waardoor de concurrentiestrijd feller wordt. Als gevolg daarvan richten de kleinere bedrijvenopkopers hun ogen in toenemende mate op het Oosten.

In slechts een paar maanden tijd zijn de bedragen die worden binnengehaald voor beleggingen buiten de Verenigde Staten en Europa de pan uit gerezen. Vorig jaar september stichtten private-equityfirma’s 27 fondsen die zich richtten op het Midden-Oosten en Azië, tegen 55 voor Europa en 137 voor de VS. Deze maand stichtten ze bijna 60 fondsen voor beleggingen in niet-westerse landen, ongeveer evenveel als voor beleggingen in Europa.

Sommige van de fondsen werden in het leven geroepen door Amerikaanse firma’s die hun jachtterein naar het buitenland hebben verlegd. Blue Ridge, een in de VS gevestigde bedrijvenopkoper, heeft onlangs 1,45 miljard dollar (1 miljard euro) binnengehaald voor beleggingen in Azië. Zijn jongste fonds van 250 miljoen dollar is al bijna helemaal belegd.

De bedrijvenopkopers die hun geluk nu in Azië en het Midden-Oosten beproeven, hopen wellicht op betere resultaten dan ze momenteel in de VS en Europa kunnen boeken. Maar ze zouden wel eens teleurgesteld kunnen worden. Niet alleen de minder bekende opkoopfondsen zoeken het in oostelijke richting. TPG en Carlyle zijn slechts twee van de giganten die hun beleggingen in de regio op een hoger niveau hebben gebracht.

De grote spelers onderhouden waarschijnlijk betere relaties met de banken en politici in de regio. Maar toch moeten zelfs zij hun uiterste best doen om transacties van de grond te krijgen. Kleinere opkoopfondsen zullen merken dat de spoeling steeds dunner wordt.

Lauren Silva