Opheffing blokkade Gaza bepleit

Het Europees Parlement heeft gisteren in Straatsburg Israël opgeroepen om de blokkade van de Gazastrook waardoor de bevoorrading van de bevolking tot een minimum is beperkt, op te heffen. In een resolutie die met handopsteken werd aangenomen deden de Europese parlementariërs een beroep op de Israëlische regering geen „collectieve straf” op te leggen aan de bevolking van de Gazastrook.

Volgens de resolutie is de isolatie van het gebied mislukt en brengen de Israëlische acties de bevolking in gevaar.

De economische blokkade plus aanhoudende militaire acties tegen militante Palestijnen zijn bedoeld om de Palestijnse bevolking tegen haar bestuurders van de moslimfundamentalistische organisatie Hamas op te zetten en om een einde te maken aan de raketbeschietingen vanuit het gebied op Israël. Geen van beide doeleinden zijn tot dusverre verwezenlijkt.

Internationale hulporganisaties, zoals de Verenigde Naties, waarschuwen tegelijk dat de humanitaire toestand van de burgerbevolking steeds slechter wordt. Israël voert aan dat er geen sprake is van een humanitaire crisis.

Intussen beginnen Israëlische leiders zich volgens de Israëlische krant Ha’aretz zorgen te maken over wat zij zien als toenemende Europese druk, ook van ministers, om de blokkade van de Gazastrook op te heffen of te versoepelen.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zou zich ongemakkelijk voelen over de Israëlische maatregelen. Rice zou de kwestie aankaarten bij haar Israëlische collega Tzipi Livni, die zij binnenkort in Japan ontmoet.

Livni zei gisteren tijdens een ontmoeting met haar Roemeense ambtgenoot Cioroianu dat elke discussie over de toegang tot de Gazastrook neerkomt op steun voor Hamas. Daarmee, zei ze wordt de positie van de Palestijnse president Abbas, de door Israël en het Westen gesteunde partner in het vredesoverleg, fataal verzwakt. Het vredesoverleg, dat in november in Annapolis werd hervat, heeft overigens nog niets opgeleverd. (AFP, Reuters)