Onderzoek betaling van medewerkers parlement

Olaf, het bureau voor fraudebestrijding van de Europese Unie, gaat kijken naar de manier waarop leden van het Europees Parlement hun medewerkers betalen. Het heeft daartoe een vertrouwelijk intern rapport opgevraagd van het parlement.

De Britse krant The Daily Telegraph schreef gisteren dat uit het interne rapport blijkt, dat parlementariërs op grote schaal misbruik maken van fondsen die zijn bedoeld voor het inhuren van medewerkers. Volgens Olaf gaat het om een routinecontrole. Er zijn geen concrete verdenkingen.

Het Europees Parlement heeft in een persverklaring laten weten dat het rapport gaat over de manier waarop parlementariërs hun medewerkers betalen. Er is een steekproef gedaan van 167 betalingen in 2004 en 2005. Daaruit is gebleken dat het huidige systeem „te ingewikkeld” is. Er zijn drie manieren waarop parlementariërs medewerkers kunnen inhuren, en ze vallen onder 27 nationale belastingregimes.

Uit het onderzoek zijn volgens het parlement geen gevallen van fraude naar voren gekomen. Wel zal de staf van het parlement binnenkort voorstellen doen om de betaling van medewerkers te vereenvoudigen.

Onlangs werd bekend dat de SP een conflict heeft gehad met de staf van het Europees Parlement over fondsen voor medewerkers die niet volgens de regels zouden zijn besteed. De SP heeft daarom vorig jaar 320.000 euro moeten terugstorten.

Een eerder bericht over de SP-delegatie via nrcnext.nl/links