Omkeer bril

Ons oog ziet de wereld op zijn kop! Ja, zo werkt het oog nu eenmaal: als lens. Echter, de hersenen corrigeren wat we zien en zetten het beeld dat jij achterin je oog binnen krijgt, gelijk recht. Daarom zien we normaal. Interessant, vinden wetenschappers en kunstenaars. Vorig jaar vond kunstenaar Carsten Holler een groep vrijwilligers die acht dagen een omkeer-spiegel-bril droegen. De wereld stond op zijn kop. Vooral de eerste dagen waren spannend: met de roltrap gaan was alsof je een salto maakte en als je door het bos wandelde leek het net of je door de lucht liep. Al in 1896 experimenteerde geleerde George Stratton met een spiegelbril. De eerste dagen zag hij de wereld ondersteboven maar na een dag of vier gebeurde er iets vreemds. Zijn hersenen draaiden wat hij op zijn kop zag weer om, dus ondanks de omkeerbril zag hij langzaam weer normaal. Toen Stratton de bril afdeed, zag hij de wereld ondersteboven en duurde het even voor zijn hersenen het beeld corrigeerden.