Nieuwe storm steekt op over profeet Mohammed

Een nieuwe storm steekt op over de profeet Mohammed: de internetencyclopedie Wikipedia weigert afbeeldingen van hem te verwijderen. Op internet is een protestactie tegen de portretten opgezet die volgens de Britse krant The Guardian inmiddels door 180.000 mensen wordt gesteund. Het gaat om Perzische en Ottomaanse miniaturen uit de 14de, 15de en 16de eeuw. De sunnitische islam verbiedt elke afbeelding van de profeet. De shi’ieten hebben er echter geen moeite mee.

De miniaturen, die te zien zijn in Europese, maar niet in Arabische versies van de internetencyclopedie, zijn na een lange discussie toegevoegd aan de tekst over Mohammed. Daarom weigert Wikipedia op de eisen in te gaan. Op een afzonderlijke pagina zijn de talrijke reacties van de afgelopen maanden te lezen. De bijdrages aan de discussie worden voorafgegaan door een „Belangrijke Mededeling” waarin staat dat de portretten blijven – „als u deze afbeeldingen beledigend vindt is het mogelijk de browser zo in te stellen dat ze niet worden getoond”. De mogelijkheid voor het publiek de portretten zelf te verwijderen, is geblokkeerd.

http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page