Nieuwe radiochip werkt vijf keer sneller

Rotterdam. Het Holst Centre in Eindhoven heeft een plastic radio-identificatiechip (RFID) ontwikkeld die vijf keer sneller werkt dan bestaande chips. Het vervangen van streepjescodes door plastic radiolabels komt nu binnen bereik. Met het scannen van de barcodes op de producten in een winkelmandje is de kassierster nu al gauw een paar minuten bezig. Met plastic RFID-labels valt dit te versnellen. Alle labels in het mandje worden dan zeer snel achtereen gescand terwijl de klant doorloopt. De afstand waarover de labels kunnen worden uitgelezen moet nog worden vergroot. Nu is dat zo`n tien centimeter. De elektronica op het nieuwe label, circa vierhonderd transistoren, is geheel van plastic. Plastic is industrieel eenvoudiger te verwerken en dus goedkoper dan silicium, de standaardgrondstof van computerchips.