NIBC denkt na tegenvallers in 2007 aan overnames

Zakenbank NIBC wil op korte termijn overnames in Europa doen. Dat zei commissaris en grootaandeelhouder Chris Flowers vanochtend na afloop van de presentatie van de jaarcijfers. De bank wil, na een teleurstellend verlopen jaar, voorlopig door als zelfstandige bank.

De aandeelhouders van NIBC, een groep institutionele beleggers onder leiding van de Amerikaan Flowers en het personeel, hebben hun steun aan deze strategie toegezegd en zullen dit jaar 300 miljoen euro in de bank investeren. Behalve voor overnames is dat geld ook bedoeld voor eventuele uitbreiding van de beleggingsportefeuille.

NIBC was de eerste Nederlandse bank die vorig jaar bekendmaakte in de problemen te zijn gekomen door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt. De bank moest 141 miljoen euro afboeken op de zogeheten subprime-portefeuille van laagwaardige hypotheekleningen. Die portefeuille is in een jaar tijd teruggebracht van 2,2 miljard euro naar nul, zodat NIBC nu geen risico meer loopt op de Amerikaanse hypotheekobligatiemarkt.

Ondanks de slechte marktomstandigheden sloot NIBC 2007 met een kleine winst af. De bank boekte een nettowinst van 98 miljoen euro, tegenover 243 miljoen euro in 2006.

In januari maakte NIBC bekend dat de geplande overname van de bank door de IJslandse bank Kaupthing niet doorging. Eerder al blies NIBC een geplande beursgang af. Als gevolg van deze mislukkingen stapten bestuursvoorzitter Michael Enthoven en risicomanager Jurgen Stegman op. NIBC maakte vandaag bekend dat Jan Sijbrand van ABN Amro Stegman zal vervangen als bestuurslid verantwoordelijk voor het risicobeheer van de bank.

Scheidend bestuursvoorzitter Enthoven zei in de toekomst niet meer klakkeloos achter de kredietbeoordelaars aan te zullen lopen. Dat is een van de lessen die zijn bank uit de kredietcrisis heeft getrokken. NIBC heeft de interne organisatie inmiddels zo aangepast dat analisten van de bank ‘schaduwratings’ maken tegenover de beoordelingen van bedrijven als Moody’s en Standard & Poor’s.

NIBC zag vooral bij de zakenbankafdeling een stijging van de inkomsten. De divisie van de bank die adviseert bij fusies en overnames verdiende 85 miljoen euro, 10 procent meer dan in 2006. Voor het komend jaar verwacht NIBC dat de fusie- en overnamemarkt in Nederland niet zal slinken.