Nederlander vindt publieke omroep links noch rechts

Hilversum. Tweederde (67 procent) van de Nederlanders vindt de programma`s van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) links noch rechtse. Ongeveer 28 procent vindt ze (enigszins) links, 6 procent (enigszins) rechts. Dat blijkt uit imago-onderzoek dat bureau Interview-NSS heeft uitgevoerd in opdracht van de NPO. Opvallend is dat ook tweederde van de ondervraagden meent dat commerciële zenders geen politiek oordeel in hun programma`s laten doorklinken. 23 Procent vindt de commerciële programma`s (enigszins) rechts, 10 procent juist weer (enigszins) links.

Critici verwijten de publieke omroep regelmatig te veel programma`s met een linkse signatuur te brengen voor een randstedelijke elite. In het onderzoek is ook gekeken of Nederlanders de publieke omroep elitair of te volks vinden. 55 procent vindt de programma`s volks noch elitair. 24 procent beoordeelt ze als (enigszins) volks, 21 procent daarentegen bestempelt ze als (enigszins) elitair.

De publieke omroep krijgt met een 7,1 een hogere waardering dan de commerciële omroep (6,7). Dit verschil is sinds de NPO in 1983 begon met imago-onderzoeken nog niet zo groot geweest.