Minder octrooien uit Nederland

Bedrijven en uitvinders uit Nederland vroegen vorig jaar bijna 8 procent minder internationale octrooien aan dan in 2006. Mede daardoor heeft China Nederland ingehaald op de ranglijst van landen die de meeste internationale octrooiaanvragen doen. Nederland was het enige land in de top-15 waarvan het aantal ingediende octrooien daalde.

Dat maakte de World Intellectual Property Organization (Wipo), die internationale octrooiaanvragen behandelt, gisteren bekend. Ook het aantal octrooien dat voor de Nederlandse markt werd aangevraagd daalde afgelopen jaar met ongeveer eenzelfde percentage, zegt directeur Guus Broesterhuizen van Octrooicentrum Nederland. Hij ziet dat laatste niet als een trend. Over 2006 bleek het aantal Europese octrooiaanvragen vanuit Nederland ook met 6 procent te zijn gedaald; het European Patent Office heeft nog geen cijfers over 2007.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken laat weten dat het ministerie trots blijft op de „relatief goede positie” van Nederland en gaat onderzoeken waar de daling vandaan komt. Het innovatieplatform laat weten hier „wel zorgen” over te hebben.

In de Wipo-ranglijst van bedrijven raakte elektronicaconcern Philips (2.041 octrooiaanvragen) zijn eerste plaats kwijt aan het Japanse Matsushita, dat de elektronica van het merk Panasonic maakt. Philips diende vorig jaar ruim 450 octrooien minder in dan in 2006, waardoor een deel van de Nederlandse daling te verklaren valt. Volgens een woordvoerder van Philips daalde het aantal aanvragen door het afstoten van chipdivisie NXP (met 241 octrooien op nummer 50 van de ranglijst). Ook verschoof de focus van Philips van consumentenelektronica naar verlichting en gezondheidszorg, waar minder octrooien nodig zijn. Verder koopt Philips meer octrooien van andere bedrijven, in plaats van ze zelf in te dienen.

Het totaal aantal bij de Wipo ingediende octrooien steeg in 2007 met 4,7 procent tot 156.000. China was met 5.456 octrooien de grootste stijger. Ook Zuid-Korea diende bijna 20 procent meer octrooien in en veroverde zo de vierde plaats op Frankrijk. Noordoost-Azië, inclusief Japan, was goed voor een kwart van alle ingediende octrooien.