Miljoenenclaim tegen Deloitte en oud-bestuurders van Ahold

Accountantskantoor Deloitte en vier oud-bestuurders van Ahold zijn door de Stichting Bedrijfsinformatie (Sobi) voor de rechter gedaagd. Sobi stelt hen verantwoordelijk voor de boekhoudfraude bij het supermarktconcern en de schade die aandeelhouders hiervan hebben ondervonden. Namens ongeveer 500 gedupeerde beleggers heeft de stichting vandaag bij de gedaagden een miljoenenclaim neergelegd.

Volgens Sobi hebben de Nederlandse en de Amerikaanse onderdelen van Deloitte en ex-bestuurders Cees van der Hoeven, Michiel Meurs, Jan Andreae en Theo de Raad in de jaren 2000 tot en met 2002 „misleidende informatie verstrekt betreffende de financiële positie van Ahold”.

De vordering van Sobi beperkt zich tot informatie over de voormalige Ahold-dochter US Foodservice. Bij het bedrijf kwam in 2003 een fraude aan het licht van circa 800 miljoen euro, die Ahold in moeilijkheden bracht. Deloitte Nederland zegt in een reactie „professioneel en integer” te hebben gehandeld in de Ahold-zaak. Het kantoor stelt dat het zijn verantwoordelijkheid heeft genomen nadat het vermoeden had gekregen van de fraude.

Het is de eerste keer dat Nederlandse beleggers een buitenlands accountantskantoor aanklagen, aldus Pieter Lakeman, oprichter van Sobi. „Het is helaas een primeur. Dit had al veel eerder moeten gebeuren.” De claim vertegenwoordigt nu een waarde van 30 miljoen euro. Omdat gedupeerden zich nog kunnen aanmelden bij Sobi kan de claim oplopen tot 100 miljoen euro, verwacht Lakeman.

Sobi voelt zich gesterkt door de uitspraak van de raad van tucht voor registeraccountants, die vorig jaar maart oordeelde dat Deloitte ernstig tekort is geschoten bij het toezicht op US Foodservice. Het accountantskantoor is tegen de uitspraak van de raad van tucht in beroep gegaan.

Sobi ziet geen reden op de uitspraak te wachten. „In hoger beroep zal slechts worden beslist of de Nederlandse of Amerikaanse accountants van Deloitte fouten hebben gemaakt”, denkt Lakeman. Hij vindt bovendien dat de zaak al te lang duurt. Zondag is het exact vijf jaar geleden dat Ahold melding maakte van problemen bij de Amerikaanse dochter.

Een eventuele schadevergoeding brengt Deloitte niet in grote problemen, verwacht Lakeman. Grote accountantskantoren zijn verzekerd tegen de gevolgen van beroepsaansprakelijkheid. Sobi stelt dat een polis met een dekking van vele honderden miljoenen euro’s gebruikelijk is. Bij de oud-bestuurders is minder te halen, erkent hij.

De zaak kan jaren gaan duren. Lakeman is bereid tot een schikking, maar wil nog geen bedrag noemen. „Ik wil schikken, maar niet voor een schijntje.” De rechtszaak dient op 28 mei voor de rechtbank in Amsterdam. (ANP)