Microsoft stelt deel van zijn software open

Softwarebedrijf Microsoft stelt zijn twee belangrijkste producten, Windows Vista en Office, open voor concurrenten. Dat maakte topman Steve Ballmer gisteren tijdens een persconferentie bekend. Tot nu toe was Microsoft terughoudend met het delen van de geheime softwarerecepten.

Volgens Ballmer gaat het om een „geheel nieuwe strategie”: Microsoft gaat informatie verstrekken waarmee concurrenten en ontwikkelaars van opensourcesoftware (software waarvan de broncode openbaar is) hun producten beter kunnen later samenwerken met Windows en Office. Ook Microsofts producten voor servers (netwerkcomputers) worden hiervoor vrijgegeven. Bovendien stopt het bedrijf met het aanklagen van ontwikkelaars die Microsofts informatie gebruiken voor opensourcesoftware.

De aankondiging speelt in op de strenge mededingingsregels waaraan Microsoft moet voldoen. Het softwarebedrijf werd in een geruchtmakende zaak door de Europese Commissie al in 2004 gedwongen dit soort informatie vrij te geven, maar deed dat naar de mening van de Commissie niet in voldoende mate. In januari begon de Commissie een nieuw onderzoek.

Na de aankondiging van gisteren merkte de Commissie in een persbericht op dat Microsoft „minstens vier soortgelijke verklaringen heeft gedaan” en dat dit geen invloed heeft op het lopende onderzoek.

Volgens Ray Ozzie van Microsofts softwaredivisie wordt de gedeelde informatie (in vaktermen: API’s of application programming interface) nu zo gedetailleerd gedocumenteerd dat Microsoft geen voorsprong meer heeft bij het ontwikkelen van nieuwe producten voor Windows en Office. Steve Ballmer zei dat op dit moment 30.000 pagina’s documentatie via het web beschikbaar worden gesteld. De komende maanden volgt de rest van Microsofts codes. Volgens Ballmer heeft deze stap hoogstens een minimale invloed op de omzet van Microsoft.

Het comité ECIS, dat kleine softwareontwikkelaars vertegenwoordigt en eerder bij de EU over Microsoft klaagde, betoonde zich gisteren net als de Europese Commissie sceptisch over het plan. Volgens het comité heeft Microsoft de afgelopen twee jaar „een half dozijn van dit soort verklaringen gedaan”, maar is er sindsdien niets gebeurd. Directeur Jim Zemlin van de opensourceorganisatie Linux Foundation noemt dit wel „een eerste stap”. Velen denken dat de aankondiging alleen bedoeld is om verdere rechtszaken te voorkomen.