Microsoft opent deel software

Softwarebedrijf Microsoft stelt zijn twee belangrijkste producten, Windows Vista en Office, open voor concurrenten. Dat maakte Microsoft-baas Steve Ballmer gisteren bekend tijdens een persconferentie. Volgens hem gaat het om een „geheel nieuwe strategie” voor het bedrijf: Microsoft gaat informatie verstrekken waarmee concurrenten en open bron-ontwikkelaars hun producten beter kunnen later samenwerken met Windows en Office. Brussel reageerde gisteren meteen sceptisch op het plan. In een verklaring liet de Europese Unie weten dat het Amerikaanse bedrijf al vier keer eerder een vergelijkbare verklaring heeft afgelegd. Microsoft-topman Ballmer introduceerde gisteren vier nieuwe ‘principes’, die er op gericht zijn software beter te laten samenwerken met producten van derden. De aankondiging speelt in op de strenge antitrust-regels waaraan het softwarebedrijf moet voldoen in de Europese Unie. (NRC)