Micha Kat wint geding van NRC

Amsterdam, 22 febr. De journalist Micha Kat mag op internet in provocerende vergelijkingen over NRC Handelsblad en een wetenschapsjournalist van deze krant schrijven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald, nadat de krant een kort geding tegen Kat had aangespannen. Kat schreef dat de krant bijwerkingen van het geneesmiddel Rimonabant zou hebben verzwegen en zo ”een misdadige poging [heeft] gedaan [de] lezers te vergiftigen en tot zelfmoord te drijven”. Volgens de rechter was Kats stijl weliswaar provocerend en ongenuanceerd, maar niet onrechtmatig. Voor de doorsnee lezer van Kats website zou duidelijk zijn dat diens vergelijkingen ”niet letterlijk moeten worden opgevat en niet serieus genomen kunnen worden”. De rechter oordeelde ook dat een oorspronkelijke versie van Kats stuk, waarin hij de krant crimineel noemde en een vergelijking met nazi-arts Mengele maakte, onrechtmatig was. Kat wijzigde deze passages na een sommatie. De krant vond die wijzigingen niet ver genoeg gaan.

Vonnis: rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BC4882