MacBook Air: een vederlicht notebook voor ‘erbij’

De MacBook Air is volgens Apple de dunste notebook ter wereld. Maar er zitten wel nadelen aan een laptop die zo plat is.

Gesloten lijkt deze notebook op een groot uitgevallen mousepad. m_82_34_clam_black 044 Apple

Hoe dun is dun? Apple-topman Steve Jobs toverde zijn nieuwe MacBook Air uit een envelop om te benadrukken dat deze notebook minder dan twee centimeter dik is en 1,3 kilo weegt.

Ook zonder die truc blijkt de MacBook Air de aandacht te trekken. Door de afgeronde vorm lijkt het apparaat nog dunner dan het is. De opvallendste opmerking kwam van een collega die de MacBook Air gesloten op het bureau zag liggen: „Oh, ik dacht dat het een nieuwe mousepad was.” Wel een prijzige: 1.699 euro voor de instapversie met 80 GB harde schijf.

Wie zo’n platte computer bouwt, moet wel compromissen sluiten. Er zit geen dvd-lezer in de MacBook Air, er is geen mogelijkheid om de hoeveelheid werkgeheugen (2 GB) uit de breiden. Dat zit allemaal moervast op het moederbord gesoldeerd om ruimte te besparen. De processor is een extra kleine versie van de Intel Core 2 Duo, verkrijgbaar in 1,6 en 1,8 GHz snelheid.

De belangrijkste aansluitingen (usb, dvi-uitgang en audio) zijn weggewerkt achter een klein klepje aan de zijkant. Om nog meer ruimte te besparen zijn firewire en ethernet-aansluitingen achterwege gelaten. Dat laatste is ronduit onhandig, hoewel er wel een usb-accessoire is om de laptop toch met een netwerkkabel aan te sluiten. Apple denkt dat onze toekomst volledig draadloos zal zijn en dat dvd uit de mode raakt. Wie perse dvd-schijven op een MacBook Air wil gebruiken, kan een losse dvd-lezer/schrijver met usb-aansluiting kopen à 99 euro, of een applicatie installeren op een andere computer (Windows of OS X) via het netwerk, die dan als dvd-drive op afstand dient. Het nadeel: de leessnelheid is via het netwerk een stuk lager dan via de usb-drive. Die drive werkt overigens niet met andere computers samen.

Aparte aandacht verdient het multitouch trackpad. Dit besturingsvlak is bij de MacBook Air extra groot geschapen, om er meer functies op te kunnen uitvoeren. In plaats van de standaard muisbewegingen kan dit trackpad ook met vingerbewegingen inzoomen op foto’s, of ze roteren. Een soortgelijke techniek is te vinden in de Iphone en de Ipod Touch. Het nadeel is dat het trackpad zo groot is, dat er amper plek over blijft voor de muisknop.

De MacBook Air levert redelijke prestaties, maar de harde schijf (zelfde type als in de Ipod) is wat traag. De wifi-ontvangst is uitstekend, het toetsenbord is ruim opgezet en de 2 GB geheugen en 1,6 GHz processor van het testexemplaar zijn genoeg om prettig te surfen, mailen, een (geript) filmpje te kijken of een presentatie te geven. Wie het onderste uit de kan wil kan ook nog een snelle flash-gebaseerde schijf van 64 GB laten installeren. Niet schrikken: dan kost deze lichtgewicht laptop opeens 2.868 euro. Oftewel drie notebooks bij de Lidl of de Aldi.

Maar goed, Apple mikt met de MacBook Air dan ook op een welvermogende doelgroep: de roadwarriors die een nieuw subnotebook zoeken. Het zijn beroepsreizigers die zo weinig mogelijk bagage willen en die thuis een desktop of notebook hebben staan voor het serieuze computerwerk. Ze kunnen het zich veroorloven om deze MacBook Air erbij te kopen. Zoals ze misschien ook wel een cabriolet in de garage hebben staan: leuk voor ‘erbij’.