Krajicek ziet al zijn topspelers snel vertrekken

Het World Tennis Tournament van Rotterdamse beleefde gisteren op sportief gebied het dieptepunt in de 35-jarige geschiedenis. Met Rafael Nadal, Nikolai Davidenko, Tomas Berdych en David Ferrer verdwenen nog voor de kwartfinales de vier overgebleven geplaatste spelers uit het toernooi. Alleen de Nederlander Robin Haase, die ten koste van de Duitser Michael Berrer in drie sets (5-7, 6-3 en 6-3) de laatste acht bereikte, zorgde voor positief nieuws bij het indoortoernooi van Rotterdam.

Toernooidirecteur Richard Krajicek keek gisteren met lede ogen toe hoe hij de ene na de andere topspeler verloor. De uitschakeling van Nadal kwam het hardst aan bij de voormalige Wimbledonkampioen. Krajicek had alles in het werk gesteld om het de nummer twee van de wereldranglijst naar zijn zin te maken. De Spanjaard verloor gistermiddag echter van de Italiaan Andreas Seppi in drie sets: 3-6, 6-3 en 6-4.

Krajicek stond na het verlies van zijn grote publiekstrekker enigszins aangeslagen de pers te woord. „Als je achtereenvolgens de nummer vijf, vier en twee van de wereld de baan op stuurt verwacht je niet dat ze er een paar uur later allemaal uit liggen”, verzuchtte de tweevoudig winnaar van Rotterdam. Krajicek probeerde op geforceerde wijze een positieve draai te geven aan de sportieve slachting van de door hem gecontracteerde toppers. „Natuurlijk is dit balen. Maar aan de andere kant is dit het mooie van sport. Dat is nu eenmaal onvoorspelbaar. Al was het leuker geweest als Nadal en nog een paar van de geplaatste jongens hadden gewonnen.”

Krajicek weigert te geloven dat sommige topspelers niet honderd procent gemotiveerd op de baan stonden. „Als ik mijn veld opnieuw zou moeten samenstellen, zou ik precies dezelfde namen invullen. Ik heb de meeste partijen zelf gezien en iedereen heeft ervoor gevochten. Neem Nadal. Die heeft zich heel goed voorbereid op dit toernooi. Ik zag hem na afloop in de kleedkamer zitten en heb snel de deur weer dicht gedaan. Hij was echt niet aanspreekbaar.” Nadal sprak zelf van „een mentaal probleem”. „Ik verloor zo nu en dan mijn concentratie. Dat mag niet gebeuren op dit niveau.”

Krajicek kreeg van sommige spelers klachten over de te trage baan en de ballen. „Ik luister naar de topspelers, want ik wil wel dat ze volgend jaar terugkomen.”

De kwartfinale tussen Haase en de Fransman Michael Llodra stond vanmiddag op het programma. Verder strijden Andreas Seppi, Robin Söderling, Gilles Simon, Teimuraz Gabashvili, Ivo Karlovic en Mischa Zverev voor een plek bij de laatste vier.