Komedie Bergman met bittere strijd der seksen

Glimlach van een zomernacht (1955). Regie: Ingmar Bergman. (Moskwood)€ 12,90 *****

Glimlach van een zomernacht (1955). Regie: Ingmar Bergman. (Moskwood)€ 12,90 *****

De Zweedse actrice Eva Dahlbeck stierf op 8 februari. Ze speelde in de jaren vijftig in films van de vorig jaar overleden Ingmar Bergman. Die zat in 1955 door gebrek aan succes verlegen om geld en besloot een komedie te maken – dan zou de kassa hopelijk wel gaan rinkelen. Zonder dat hij het wist, stuurden zijn producenten Glimlach van een zomernacht naar het filmfestival van Cannes, waar hij prompt een prijs won. Het betekende zijn internationale doorbraak.

Bergman maakte een komedie, maar daarachter schuilt een serieuze en soms zelfs bittere film over de strijd der seksen. Eva Dahlbeck is de spin in een web van amoureuze relaties. Als haar ex-minnaar weer in haar leven opduikt, vraagt hij haar om zijn jonge echtgenote jaloers te maken zodat haar wat weggestopte gevoelens voor hem aangewakkerd worden. Tijdens de midzomernacht komen er echter heel andere begeertes los dan hij zich had voorgesteld.

Glimlach van een zomernacht was invloedrijk. Stephen Sondheim baseerde er zijn musical A Little Night Music (1973) op, en Woody Allen maakte de hommage A Midsummer Night’s Sex Comedy (1982).