Kleurenextravaganza in klassiek hindoe-epos

Opera Jawa Regie: Garin Nugroho. € 26,99 ****-

Opera Jawa Regie: Garin Nugroho. € 26,99 ****

Opera Jawa is een verbluffende visuele opera naar het verhaal ‘De ontvoering van Sita’ uit het religieuze hindoe-epos Ramayana. De onzekere pottenbakker Setio krijgt in de strijd om zijn geliefde Siti concurrentie van de door zijn hormonen opgejaagde slager Ludiro.

Siti kan moeilijk weerstand bieden aan Ludiro’s avances. Zeker nu Setio financieel aan de grond zit en Ludiro genoeg geld heeft om haar alle luxe te geven die ze verlangt. In de choreografie van de regisseur Garin Nugroho wervelen doeken en dansers over het scherm, ondersteund door Indonesische gamelanmuziek. De productie is met zijn totaal uiteenlopende, maar prachtig vormgegeven achtergronden – een bebloede slachterij naast een surrealistisch stranddecor – aards en hemels tegelijk.

Het commentaar van Peter Sellars, die net als Nugroho klassieke verhalen naar nieuwe vormen vertaalt, is wel op de hoes vermeld maar niet op de disc te vinden. Jammer.

Wel is er een extra korte film van Nugroho opgenomen. Toch zit de waarde van de dvd niet in de extra’s maar in de uitzonderlijke hoofdfilm. Iedereen die deze kleurenextravaganza vorig jaar in de bioscoop mistte, kan zijn cinefiele fix alsnog halen.