Joe Jackson als barpianist en cynisch commentator

cd pop Joe Jackson: Rain ***--

cd pop

Joe Jackson: Rain ***

Joe Jackson speelt sinds 2003 weer met zijn oude bandleden Graham Maby (bas) en Dave Houghton (drums). Ook gitarist Gary Sanford was er op Volume 4 (2003) bij, maar hij is inmiddels weer uit beeld. Dat betekent dat op Jacksons nieuwste cd Rain zijn piano de hoofdrol krijgt. In lange soepele rollers, of bonkend als een kind, is Jackson hier de barpianist of de cynische commentator die zijn beschouwingen kakofonisch onderstreept. In de liedjes op Rain is Jackson de soepele muzikant die put uit jazz, pop en een verhalende stijl. Hij laat rijk aangezette akkoorden contrasteren met zijn nog altijd schelle stem, die laveert tussen grotesk en gevoelvol. Hij neemt graag aanstoot – aan praatzieke vrouwen, het rookverbod, het leven in het algemeen – en zingt er getergd over, soms mooi geformuleerd als in Solo: „Feeling like something the dogs dragged in”.

Het nummer King Pleasure Time is een verrassend rockabilly-deuntje, verpakt in pianoakkoorden. Het is snel en swingend, en laat horen dat Jackson een brede blik houdt waarin plaats is voor beschouwing én ontstuimigheid.

Joe Jackson treedt op: 7 en 8 maart in Paradiso, Amsterdam.