In de nacht gaan patiënten vaker dood aan een hartstilstand

rotterdam. `s Nachts en in het weekend gaan patiënten in het ziekenhuis vaker dood als ze een hartstilstand krijgen. De bezetting van de afdelingen is daar deels debet aan Dat schreven Amerikaanse artsen deze week in het medische tijdschrift Journal of the American Medical Association. Het onderzoek is gedaan in meer dan vijfhonderd ziekenhuizen in de VS, gedurende zeven jaar. Patiënten die een hartstilstand krijgen, overleven dat meestal niet - ook niet als hun hart er in het ziekenhuis mee ophoudt. Eén op de drie patiënten leeft een etmaal na een hartstilstand nog, en maar ongeveer de helft van díe groep komt levend uit het ziekenhuis. Cruciaal is steeds dat er binnen enkele minuten ingegrepen wordt met reanimatie, een defibrillator en medicatie. De kans op een goede afloop is, mede daarom, kleiner gedurende de nacht en in het weekend, blijkt in de studie. Tussen elf uur `s avonds en zeven uur `s ochtends overleefde vijftien procent tot het ontslag uit het ziekenhuis; overdag is dat twintig procent. Patiënten lagen `s nachts en in het weekend minder vaak aan de hartmonitor, en ook gebeurde het vaker dat niemand getuige was van de hartstilstand.