Geweld en rellen in Servische hoofdstad

Het „totaal onaanvaardbare geweld” van enkele duizenden hooligans heeft „het imago van Servië geschaad”. Dat zei vandaag minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic van Servië over de orgie van geweld, veroorzaakt door enkele duizenden jongeren die in Belgrado ambassades aanvielen en winkels plunderden. Minister van Defensie Šutanovac sprak van „een van Belgrado’s droevigste dagen” en president Boris Tadic hield de Serviërs voor dat „dit ons Kosovo niet terugbrengt”.

De Veiligheidsraad van de VN veroordeelde gisteravond het geweld. De VS reageerde woedend. Ook de EU protesteerde.

De rellen braken uit terwijl in het centrum van de stad een massademonstratie van rond 150.000 Serviërs plaatsvond uit protest tegen de onafhankelijkheid van Kosovo. Groepen jongeren trokken naar de ambassades en het voetgangersgebied in het centrum. De Amerikaanse ambassade werd bestormd en in brand gestoken. Pas na een half uur verscheen de oproerpolitie, die de relschoppers verdreef. Toen de brand was geblust werd in de ambassade een verkoold lichaam gevonden, waarschijnlijk van een van de indringers. Er was niemand in het gebouw toen het werd aangevallen.

Ook de Britse, Duitse, Belgische, Kroatische, Bosnische, Turkse en Canadese ambassades werden het doelwit van aanvallen. Een restaurant van McDonald’s werd vernield, net als geparkeerde auto’s. Alle winkels in het voetgangersgebied werden geplunderd, stadsbussen werden aangevallen en bewakingspersoneel van winkels werd in elkaar geslagen. Ook enkele journalisten, onder wie de Nederlandse fotograaf Dirk-Jan Visser, werden aangevallen en liepen verwondingen op.

De reactie van de politie was krachtig, maar kwam laat. Er werden 192 arrestaties verricht. De omvang van de rellen en van de aangerichte schade is in tientallen jaren niet zo groot geweest. (VIP)