Focus infectie naar arme regio

Om een volgende uitbraak van een infectieziekte te voorkomen moeten onderzoekers hun focus verleggen van rijke landen naar ontwikkelingslanden. In deze landen is de kans op een pandemie groter omdat er veel dieren leven. Dat schrijven onderzoekers deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Onder leiding van een Londense zoöloge analyseerde wetenschappers 335 uitbraken tussen 1940 en 2004. Daaruit blijkt dat in 60 procent van de gevallen dieren de bron zijn. Zo is het aids- virus afkomstig van chimpansees en het ebolavirus van vleermuizen. De onderzoekers concluderen dat potentiële bronnen nog slecht zijn toegewezen. Zo is in delen van Centraal-Amerika, Afrika en Zuid-Azië de kans op een pandemie het grootst, terwijl preventie-onderzoek zich juist richt op gebieden waar de kans op een uitbraak klein is. (Reuters, BBC)

Bekijk de wereldkaart via nrcnext.nl/links