Film van de dag

Mar adentro. Zondagnacht worden de Oscars uitgereikt. Een van de kandidaten voor zo’n begerenswaardig beeldje is de Spaanse acteur Javier Bardem, die in de running is voor ‘beste acteur in een bijrol’. Die nominatie dankt hij aan zijn opvallende rol als psychopaat Anton Chigurhin – de verpersoonlijking van het kwaad – in No Country for Old Men van de Coen-broers. Vanavond schittert hij in Mar adentro, waarin regisseur Alejandro Amenábar in twee uur het hele leven van Ramón Sampredo omspant, een man die na een ongelukkige duik invalide werd en de rest van zijn leven streed voor een menswaardig einde: euthanasie. De film richt zich vooral op zijn relatie met drie vrouwen: zijn schoonzuster die hem al zijn hele bedlegerige leven verzorgt, een advocate en een eenvoudige vrouw uit het dorp die maar niet begrijpt dat iemand wil sterven. (Alejandro Amenábar, 2004, E/I/F), Ned.2, 22.50-0.55u.André Waardenburg