Excuses minister voor rol Groot-Brittannië bij CIA-vluchten

Londen. De Verenigde Staten hebben in het geheim twee vluchten met terreurverdachten via Brits grondgebied uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot eerdere verzekeringen van de Britse regering dat hiervan nooit sprake was geweest. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband heeft hiervoor gistermiddag zijn verontschuldigingen aangeboden in het Lagerhuis. In het ene geval betrof het een vlucht naar Guantánamo Bay en in het andere een toestel dat op weg was naar Marokko. In beide gevallen was er één verdachte aan boord. Ze waren niet van Britse afkomst. Ondervragingen van terreurverdachten hebben zich nooit op de basis voorgedaan, aldus Miliband. Eén van beide verdachten is inmiddels vrijgelaten, de andere zit nog in Guantánamo Bay. Geen van beiden is volgens de Amerikanen blootgesteld aan waterboarding en andere omstreden verhoormethodes.