Eis van 30 maanden in zaak tasjesdief

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren dertig maanden gevangenisstraf geëist tegen de vrouw die in januari 2005 in Amsterdam een jongen doodreed die haar tas had gestolen. Volgens het OM heeft de 46-jarige Germaine C. zich schuldig gemaakt aan doodslag door gevaarlijk rijgedrag.

De vrouw stond in januari 2005 te wachten voor een stoplicht in Amsterdam, toen de 19-jarige Ali el B. haar portier opentrok en haar tas pakte. Hij sprong vervolgens bij een vriend achterop de scooter. Germaine C. reed achteruit, raakte de scooter en reed tegen een boom. Het slachtoffer kwam klem te zitten tussen de auto en de boom. Hij overleed ter plekke.

In een eerste verklaring bij de politie na het incidente verklaarde de vrouw dat zij de scooter wilde aantikken. Volgens de officier van justitie heeft ze een „onaanvaardbaar risico” genomen door hard achteruit te rijden en had ze kunnen weten dat de jongen zwaar letsel zou kunnen oplopen of kunnen overlijden als ze hem zou raken. Ze heeft levensgevaarlijke toeren uitgehaald om haar tas terug te krijgen, zei de officier.

De vrouw is naar eigen zeggen door de gebeurtenissen zwaar getraumatiseerd en heeft permanent last van angsten. Ze weigerde daarom de rechtzaak bij te wonen. Woensdag werd ze aangehouden omdat de rechtbank het OM bevolen had haar bij de zitting te laten verschijnen.

Haar advocaat C. Korvinus probeerde haar komst nog te verhinderen en de zaak achter gesloten deuren te laten behandelen, maar de rechtbank wees dat af. De vrouw verscheen daarna met een sjaal om haar hoofd gewikkeld om herkenning te voorkomen. Ze barstte voortdurend in huilen uit. Korvinus vroeg in zijn pleidooi om vrijspraak. Volgens hem was er sprake van een ongeluk met fatale gevolgen. De vrouw wilde haar eigendom beschermen en was in „paniek, verbazing, ontsteltenis en wellicht ook angst” achter de dief aangereden.