Eis: 30 jaar voor moord meisje

Tegen de 47-jarige Henk van D. is gisteren voor het gerechtshof in Leeuwarden dertig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist voor het vermoorden van de toen 12-jarige Suzanne Wisman. Van D. zou het meisje op 12 december 2006 bij het Drentse dorpje Valthermond hebben verkracht en vermoord. Van D. werd vorig jaar door de rechtbank in Assen tot 20 jaar en tbs met dwangverpleging veroordeeld. Het Openbaar Ministerie (OM) vond die straf te laag en ging in beroep. Van D. stelde gisteren dat hij zich weinig herinnert van het misdrijf. Hij had ruzie met zijn vrouw en vertrok van huis met zijn camper. Toen hij Suzanne tegenkwam, zij kwam van paardrijles, nam hij haar mee in de camper. Volgens een psychiater die de verdachte onderzocht, is van D. ernstig beschadigd door epileptische aanvallen. Ook gisteren kreeg hij tijdens de zitting een epileptische aanval. Na een uur vertraging ging het proces verder. (ANP)