Downloads bepalen nieuwe hitlijst TMF

Rotterdam. Muziekzender TMF introduceert een nieuwe hitlijst, de TMF Superchart, waarin zowel betaalde als onbetaalde downloads op internet ook meetellen voor de rangorde. De gegevens komen van GFK Marketing Services, dat dagelijks de belangrijkste muziekplatforms volgt. ”Deze lijst laat echt zien wat er onder jongeren leeft”, zegt een woordvoerder van MTV Networks waarvan TMF deel uitmaakt. Nederland is een van de weinige landen waar het downloaden van auteursrechtelijk beschermde muziek is toegestaan. Het aanbieden van muziekbestanden (uploaden) is wel strafbaar. De cd-single, de vroegere graadmeter voor de hitlijsten, wordt door jongeren bijna niet meer gekocht. TMF, dat zich richt op jongeren tussen de 13 en 19 jaar, heeft vijf weken proefgedraaid met de nieuwe lijst. Daaruit blijkt volgens de woordvoerder dat in de hogere regionen veel nummers staan die niet in andere hitlijsten voorkomen en dat de lijst ook sneller varieert. Opvallend was verder dat de nummers uit de top-10 wel overeenkwamen. TMF Supercharts is vanaf 8 maart te zien.

Meer informatie op www.tmf.nl/tv-radio/tvgids/tmfsuperchart