Dooi in relatie Rusland, Georgië

De bevroren betrekkingen tussen Rusland en Georgië zijn gisteren deels ontdooid. Dat is het belangrijkste resultaat van een gesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Georgische ambtgenoot Michail Saakasjvili. Ze ontmoetten elkaar op een informele bijeenkomst van leiders van ex-Sovjet-republieken.

De betrekkingen tussen Moskou en Tbilisi verslechterden nadat Saakasjvili in 2004 na de Rozenrevolutie aan de macht kwam. De energieke president wilde zijn land onttrekken aan de Russische invloedssfeer en zocht toenadering tot de Europese Unie en de NAVO. In reactie op de Russische woede hierover beschuldigde Georgië Rusland ervan het separatisme aan te moedigen in de regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië.

In 2006 liepen de spanningen tussen beide landen verder op. Georgië arresteerde verscheidene Russen op grond van spionage en wees hen uit. Rusland reageerde hierop door de handelsbetrekkingen met Georgië te verbreken. Dit bracht het toch al niet zo welvarende Georgië een gevoelige klap toe, aangezien een groot deel van zijn handelsexport naar Rusland ging. Ook werden directe vluchten vanuit Rusland naar Tbilisi gestaakt en kwam er een eind aan het transport via spoor, wegen en zee.

In het kielzog van deze maatregelen werd een gewelddadige haatcampagne tegen etnische Georgiërs in Rusland gevoerd. De mensenrechten kwamen daarbij ernstig in het gedrang.

Nadat Saakasjvili vorige maand de presidentsverkiezingen had gewonnen, was de Russische regering de eerste die hem feliciteerde. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov was zelfs bij zijn beëdiging. Kort daarna stuurde Moskou zijn ambassadeur weer naar Tbilisi. Saakasjvili heeft zich sindsdien actief ingezet om de relatie te verbeteren.

Volgens Poetin is overeenkomst bereikt over het herstel van de directe vluchten. Toch trok er gisteren nog een ijzig windje door het Kremlin. Poetin waarschuwde Saakasjvili wel dat als Georgië lid wordt van de NAVO, dit ernstige gevolgen zal hebben voor de betrekkingen tussen beide landen.