DNO: komend seizoen vaker opera in bioscoop

De Nederlandse Opera gaat in het volgende seizoen een aantal opera’s via een satellietverbinding vertonen in veertien bioscopen in ons land.

Twee daarvan zullen ook worden opgenomen in een wereldwijd circuit van opera in bioscopen. De Nederlandse Publieke Omroep zal vier operavoorstellingen registreren, die via tv worden uitgezonden en ook op dvd kunnen worden gezet. Dat zijn nieuwe producties van Marco Polo van Tan Dun, Ercole amante van Cavalli, I puritani van Bellini en Carmen van Bizet.

Carmen wordt volgend jaar in het Holland Festival uitgevoerd in een enscenering van Robert Carsen met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons. De voorstelling is mogelijk ook te zien op een videoscherm in het Amsterdamse Oosterpark.

Directeur Truze Lodder zei gisteren bij de presentatie van het nieuwe seizoen dat de Opera ervan uit gaat dat minister Plasterk (Cultuur, PvdA) het Concertgebouworkest zal houden aan de verplichting om gemiddeld een keer per seizoen een opera te begeleiden. Het orkest liet onlangs weten dat aantal te willen verminderen.

Een wereldpremière is Adam in ballingschap van Rob Zuidam naar het toneelstuk van Vondel. Marco Polo van Tan Dan in de enscenering van Pierre Audi is aanleiding voor een groot project in en rond de Chinese wijk, de Nieuwmarkt en de Zeedijk, waarbij contact wordt gelegd met Amsterdammers, scholen, koren en studenten.

Nieuwe producties zijn ook Die Frau ohne Schatten van Strauss (Andreas Homoki) en La traviata van Verdi (Willy Decker). Reprises zijn Boris Godoenov, Die Fledermaus, Così fan tutte en De zaak Makropoulos.