Dit is wat een kat de hele dag ziet

Foto’s Mr. Lee

. Een snapshot van een grasveldje, van bruine bladeren in het bos, van een geheime ontmoeting onder een auto. Er is een gloednieuwe fotoprijs. En de winnaar is een kat. De Kleine Hans, ook wel „’s werelds grootste kleine fotoprijs”, ging deze week naar Mr. Lee, The Three Eyed Cat.

Juergen Perthold, een Duitser die in de VS woont, bouwde een cameraatje dat hij om de nek van Mr. Lee bond. Het apparaatje neemt iedere minuut een foto. Het resultaat van meerdere zwerftochten van Mr. Lee is te zien op de site.

Volgens Hans Aarsman, een van de juryleden, zal vanaf nu ieder jaar de Kleine Hans – de prijs is een kleine zilveren beker – worden toegekend aan een fotografisch werk dat „zonder toeval, genade en bescheidenheid niet tot stand zou zijn gekomen.”

De jury, bestaande uit vijf fotografen die allemaal Hans heten, koos de winnaar uit een eigen samengestelde selectie. Doel van de prijs is meer nadruk te leggen op het belang van toeval in de fotografie, volgens Aarsman een wezenlijk onderdeel van fotografie. „Veel fotografen lijken dat helemaal te vergeten. Terwijl ik altijd maar blijf denken: in hoeverre is het onderwerp niet de fotograaf?”

Een paar weken geleden stuurde Aarsman de prijs – een zilveren beker – naar Mr. Lee op. Hij kreeg geen reactie „Uiteindelijk had ik contact met zijn baasje. Die zei dat Mr. Lee net twee weken zoek was. Hij zat achter een vrouwtjeskat aan. Maar hij is terug. Ik ben benieuwd naar de foto’s.”

Voor een dag uit het leven van Mr. Lee zie www.mr-lee-catcam.de. Op de website is ook de CatCam te koop.