De Alexandra Radius archieven

De Alexandra Radius archieven Het Theatermuseum in Amsterdam opent de archieven over ballerina Alexandra Radius (1943). Aan de hand van door Radius’ uitgeleende tutu’s en stukgedanste spitzen worden haar levensverhaal en haar carrière tastbaar. Neerlands enige balletdiva die in 1990 op 48-jarige leeftijd stopte, danste o.a. met Rudulf Noerejev en haar echtgenoot Han Ebbelaar. Dansvideo’s, privé-foto’s uit het familiealbum (Radius blijkt gek op koningin Beatrix en ze woont in een prachtig huis in Frankrijk) en andere parafernalia complementeren de Radius-collectie. Rondleiding elke zondag van 24/2 tot en met 27/4 om 13u30 Theatermuseum, Herengracht 168 Amsterdam. Reserveren: 020-5513300. Info: www.eenlevenlangtheater.nl WFA49T:TENTOONSTELLING ALEXANDRA RADIUS:AMSTERDAM;13FEB2008- Foto: Han Ebbelaar (links) met naast hem Hans van Manen bij de opening van de tentoonstelling. Op woensdagmiddag opende Han Ebbelaar, in het bijzijn van Alexandra Radius, een rondleidingen door het Theatermuseum in Amsterdam, die een overzicht geeft van het archief van Alexandra Radius. De rondleiding schetst een beeld van de glansrijke carrire van deze prima ballerina en van haar leven voor en na de dans. Speciaal voor deze rondleiding hebben Alexandra Radius en haar man Han Ebbelaar een selectie gemaakt van materiaal uit hun privecollectie en uit de archieven van het TIN zoals bijzondere foto's, kostuums, spitzen, brieven en dierbare souvenirs. De rondleiding sluit aan bij het uitgebreide virtuele portret van de danseres dat op de website verscheen. Een site waar grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden zoals Ellen Vogel, Hans van Manen en later dit jaar ook Rudi van Dantzig een plek krijgen. Daarnaast zijn Alexandra Radius en Han Ebbelaar ook vertegenwoordigd in de tentoonstelling Dansen! die nog tot 6 april in het Theatermuseum te zien is. WFA/ab/str.Michael Jacobs WFA WFA

Het Theatermuseum in Amsterdam opent de archieven over ballerina Alexandra Radius (1943). Aan de hand van door Radius’ uitgeleende tutu’s en stukgedanste spitzen worden haar levensverhaal en haar carrière tastbaar. Neerlands enige balletdiva die in 1990 op 48-jarige leeftijd stopte, danste o.a. met Rudulf Noerejev en haar echtgenoot Han Ebbelaar. Dansvideo’s, privé-foto’s uit het familiealbum (Radius blijkt gek op koningin Beatrix en ze woont in een prachtig huis in Frankrijk) en andere parafernalia complementeren de Radius-collectie. Rondleiding elke zondag van 24/2 tot en met 27/4 om 13u30 Theatermuseum, Herengracht 168 Amsterdam.

Reserveren: 020-5513300. Info: www.eenlevenlangtheater.nl