Celstraf in affaire rond Volkswagen

De voormalige ondernemingsraadvoorzitter van het Duitse Volkswagen-concern is vanmorgen veroordeeld tot twee jaar en negen maanden gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de zogeheten ‘VW-affaire’. De arrondissementsrechtbank in Braunschweig achtte bewezen dat ex-OR-voorzitter Klaus Volkert zich schuldig heeft gemaakt aan uitlokking tot en medeplichtigheid aan kwade trouw en aan overtreding van de wet op de ondernemingsraden.

Volkert is de eerste die een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf krijgt in deze geruchtmakende affaire. Zijn medeaangeklaagde, voormalig personeelschef Klaus-Joachim Gebauer, werd vanmorgen veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar.

Ruim twee jaar geleden kwam een tot dan toe ongekend grote corruptiezaak bij Volkswagen naar buiten. Op gezag van VW-bestuurslid Peter Hartz bleken leden van de ondernemingsraad te zijn omgekocht met geld, snoepreizen en bezoek aan prostituees. Als tegenprestatie werd een soepele opstelling van de OR-leden verwacht.

Peter Hartz, de hoogstverantwoordelijke in de omkopingszaak, werd vorig jaar januari veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete van 576.000 euro. Hartz was een vriend van toenmalig bondskanselier Gerhard Schröder en hervormde op diens verzoek het stelsel van werkloosheidsuitkeringen in Duitsland. Na het bekend worden van de affaire legde hij al zijn functies neer.

Volgens de rechtbank is bewezen dat hoofdverdachte Klaus Volkert ten onrechte bijna 2 miljoen euro aan bijzondere bonussen van Peter Hartz uitgekeerd heeft gekregen.