Betrayed

Oh ja, er was ook een oorlog. We vergeten het bijna met al dat verkiezingsnieuws, de economie in nood en vooral eindeloos veel sterrennieuws.

“There is something awful about watching an entertainment about catastrophes now happening in our name, day and night, while we distract ourselves with football parades and starlet meltdowns“, schrijft ook de krant Newsday. De recensente heeft het over het toneelstuk Betrayed. Het is nu te zien in New York en gaat over Iraakse vertalers in dienst van het Amerikaanse leger.

Deze Irakezen meldden zich met de beste intenties bij het leger, wilden na de komst van de Amerikanen bijdragen aan een nieuw Irak. Al snel komen ze klem te zitten. Hun landgenoten beschouwen de vertalers als verraders, en het Amerikaanse leger wil hen niet beschermen.

betrayedbeeld.jpg

Betrayed is gebaseerd op gesprekken die journalist George Packer (hij schreef ook het boek The Assassins’ Gate) met tolken voerde in Irak. Packer schreef over het lot van de vertalers een stuk in tijdschrift The New Yorker (lees het hier), bewerkte het daarop tot het toneelstuk.

In een recensie las ik dat een van de tolken waarop het stuk gebaseerd is tegenwoordig in Amerika woont. Hij studeert nu journalistiek. Via zijn universiteit kreeg ik deze Omer Salih Mahdi te pakken. Hij wilde graag met me praten want “er zijn teveel verhalen over Irak” nu. “Mensen worden er flauw van.”

Volgens Omer zijn we vooral goed geworden Irak uit te drukken in getallen. Aantallen doden bij een zelfmoordaanslag. Aantallen Amerikaanse soldaten in een body bag. Het toneelstuk kan helpen de menselijke kant te laten zien. Omer wist in ieder geval aan de telefoon het menselijke gevoel over te brengen. “Ik meen het”, zei hij. “Ik zou willen dat ik in New York woonde. Dan kon ik elke voorstelling bijwonen. Ik denk er elke avond aan.”

Waarom hij keer op keer naar zo’n pijnlijk stuk zou willen? “Het gaat misschien om een gruwelijke plek. Maar het blijft wel mijn thuis.” Omer vindt het leuk vragen uit Nederland te beantwoorden. Stel ze via de reactieknop, hieronder, en dan stuur ik ze door. Zal zijn antwoorden hier dan ook publiceren.

Lees hier mijn stuk uit de papieren krant.