‘Beschaafde wereld’ leert Inuit een lesje

The Savage InnocentsRegie: Nicholas Ray (Masters of Cinema, import)€ 19,99 ****

Nicholas Ray deed in Arctisch Canada onderzoek voor zijn indrukwekkende film The Savage Innocents (1960) en blijkt goed uit de voeten te kunnen met de leegte en de stilte van het poolgebied. The Savage Innocents is geheel door de ogen van een goedgemutst Inuit-echtpaar gefilmd, dat ondanks de extreem vijandige omgeving hun levenslust niet verliest. Als de man per ongeluk een blanke missionaris vermoord, komt de ‘beschaafde wereld’ hen een lesje leren.

Het Amerikaanse publiek zal geshockeerd hebben vernomen dat Inuit hun vrouw uitlenen aan hun beste vriend en ongewenste meisjesbaby’s met een prop sneeuw in de mond op het ijs zetten. Ray maakte eerder al films waarin een omgekeerde moraal wordt gepresenteerd (Rebel Without A Cause), en ook in The Savage Innocents worden de normen aangepast aan de situatie ter plekke.

Niet zelden lijdt dat tot heldere inzichten. Zo zegt de Inuit tegen een blanke wiens blauwe handen weer beginnen te tintelen: „Pijn is leven. Als je geen pijn voelt dan ben je dood.”