Behoudende tactiek loont weer voor PSV

Zoals verwacht plaatste PSV zich voor de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi.

Tottenham Hotspur wordt in de volgende ronde de tegenstander van PSV.

Martin Kolar (rechts) van Helsingborgs in duel met PSV’er Edison Mendez. Foto AFP Helsingborg's Martin Kolar, (R) fights for the ball with Eindhoven's Edison Mendez, (L), during their UEFA Cup round of 32 second leg soccer match between Helsingborg and PSV Eindhoven in Helsingborg, on February 21, 2008. AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / BJORN LINDGREN SWEDEN OUT AFP

Als PSV het spel niet hoeft te maken is het vaak op z’n sterkst. Met een 2-0 voorsprong uit de heenwedstrijd was de kans dan ook groot dat de Eindhovense ploeg gisteravond in de return tegen Helsingsborgs IF de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi zou bereiken. Dankzij een 2-1 overwinning gebeurde dat ook.

PSV beleefde in de Zweedse stad alleen in de eerste helft enkele benauwde momenten. Het kwam toen zelden over de middenlijn en met name Henrik Larsson, de afbouwende topschutter, had verschillende mogelijkheden om de landskampioen pijn te doen. Die „ene zielige Nederlandse deelnemer in het internationale voetbal”, zoals Johan Cruijff het deze week omschreef, ontmoet in de volgende ronde Tottenham Hotspur, de oude club van trainer Martin Jol.

De geblesseerde Jan Kromkamp was bij PSV vervangen door Edison Mendez. Verder speelde het team van trainer Sef Vergoossen in dezelfde formatie als in het thuisduel. Dus met een versterkte centrale verdediging waarin Carlos Salcido de vrije man was, terwijl Dirk Marcellis en Alcides de mandekkers waren op de twee spitsen van Helsingborgs, Larsson en Razak Omotoyossi.

Desondanks ontstonden er in de eerste helft enkele hachelijke momenten voor het doel van PSV-keeper Heurelho Gomes. Larsson kon twee keer vrij inschieten. Eenmaal nam hij de bal met de hand mee zonder dat de Hongaarse arbiter Zsolt Zsabo het opmerkte. De tweede keer schoot hij van dichtbij naast. Aanvankelijk zorgde alleen Ibrahim Afellay voor aanvallende impulsen bij PSV. Kort voor rust kwam hij een paar decimeters te kort om zijn team aan een voorsprong te helpen.

Het was voor Helsingborgs slechts uitstel van executie. In het begin van de tweede helft sloeg PSV alsnog toe. Otman Bakkal schoof een pass van de linkerflank in een keer met links in de hoek. Hij bereidde ook het tweede doelpunt van PSV voor, door een voorzet te geven op Danko Lazovic. Alleen Leandro Castan deed wat terug voor de Zweedse ploeg. De 22-jarige Bakkal is dit seizoen pas echt doorgebroken. PSV wil zijn tot 2010 doorlopende contract opwaarderen en verlengen tot 2013, maar er bestaat een verschil van mening over de gelimiteerde transfersom die Bakkal wil inbouwen. Na gisteravond is zijn marktwaarde weer wat opgeschroefd.

Bekijk alle overige uitslagen op www.uefa.com

    • Erik Oudshoorn