Beertjes, niet voor kinderen

Lief, schattig en vreselijk fout. Zo worden de Happy Tree Friends omschreven op de site van MTV, dat als eerste grote zender inzag dat de Flash-animaties van het duo Kenn Navaro en Rhode Montijo wel eens de Beavis & Butt-head, het South Park of de Itchy & Scratchy Show (uit The Simpsons) voor de generatie YouTube zouden kunnen zijn.

Net zoals hun politiek incorrecte voorgangers maken de beide striptekenaars naïef vormgegeven animatieverhaaltjes die gruwelijk ontsporen. En dan echt verschrikkelijk. De gemiddelde horrorfilm kent minder ontvellingen, onthoofdingen, rondsproeiend bloed en rondvliegende ledematen.

Met succes: de strapatsen van de beren Pop, Cub, Disco Bear, het niet zo knuffelige konijn Cuddles en de snoepverslaafde eekhoorn Nutty werden een cultfenomeen op het web.

Net als Kenny McCormick uit South Park laten ze elke aflevering met veel grand guignol het leven om een paar minuten later weer vrolijk en geen snars wijzer hun ondergang tegemoet te stuiteren. Met inmiddels een slim uitgebuite marketingstrategie achter zich: ze figureren op T-shirts en broodtrommeltjes. Terwijl er nog wel op de officiële Happy Tree Friends-site staat dat de filmpjes niet geschikt voor kinderen zijn. Maar die kinderen (en de rest van de kinderen van alle leeftijden) hebben natuurlijk geen aansporing nodig om te zien hoe eland Lumpy vreetzak Disco Bear na een hartaanval met fatale gevolgen probeert te reanimeren of miereneter Sniffles een tijdmachine heeft ontworpen die zich als gehaktmolen ontpopt.

Het hielp dat de moorddadige, suïcidale en sadistische beestjes vorig jaar figureerden in de clip Carpal Tunnel of Love van de Amerikaanse band Fall Out Boy.