Aziatische vis op Urk ‘omgekat’ tot schol

Visverwerkende bedrijven op Urk worden verdacht van het ‘omkatten’ van vis: het verkopen van een Aziatische platvis als schol, die meer oplevert. De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft de afgelopen twee dagen in zes bedrijfspanden en twee woningen huiszoekingen gedaan.

Het gaat om vis (yellow-fin sole) die gefileerd en diepgevroren uit Azië is geïmporteerd door Nederlandse handelaren en met vrachtschepen is aangevoerd. De Urker vissers treft dus geen blaam, aldus een woordvoerder van de AID. De dienst wil verder alleen kwijt dat het gaat om „meerdere handels- en visverwerkende bedrijven” die van de fraude worden verdacht.

De AID heeft naast een grote hoeveelheid administratie ook 180 ton vis in beslag genomen en afgevoerd. „Meerdere vrachtwagens vol”, zegt de AID. Van al deze vis bestaat het vermoeden dat deze is omgekat. Bij de AID kan men zich niet herinneren eerder een dergelijke zaak onder handen te hebben gehad. Mogelijk breidt het onderzoek zich uit naar meer bedrijven.

Kennelijk niet op de hoogte van de naderende invallen was minister Gerda Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, CDA) juist een dag voor de acties van de AID op werkbezoek op Urk en kondigde daar aan dat ze tot 2013 6 miljoen euro uittrekt voor het opzetten van ‘kenniskringen’ in de visserij. Dat zijn netwerken van vissers voor kennisoverdracht. „Ik ben er trots op dat ik de kenniskringen op Urk mag introduceren”, zei Verburg dinsdag. De Nederlandse visserijsector heeft volgens haar namelijk alleen toekomst als er wordt geïnvesteerd in innovatie en duurzaamheid. „Die ambitie heb ik hier zeker geproefd”, zei Verburg tijdens haar bezoek aan Urk afgelopen dinsdag.