Atonement

Atonement Op de warmste dag van de zomer van 1935 is de 13-jarige Briony Tallis getuige van een vreemd schouwspel. Schrijver Ian McEwan componeerde zijn roman Atonement rond dat ene voorval. Wat gebeurd was, wat gedácht werd dat daar gebeurd was, wat daar gebeurd had kúnnen zijn – het viel allemaal ten prooi aan oorlog en klassenstrijd en de destructieve werking van tijd en herinneringen. McEwan weeft zijn filosofie in eindeloze beschrijvingen. Ze vlinderen als in een roman van Jane Austen. Het lijkt alsof ze over de liefde gaan, maar ze gaan eigenlijk over de dood. Dat, in al zijn nuances opgetekend, maakt McEwans roman zo ‘filmisch’. Regie: Joe Wright, Met: Keira Knightley, James McAvoy, Romola Garai, Vanessa Redgrave. This photo released by Focus Features shows actors Saoirse Ronan, left, and James McAvoy in a scene from "Atonement." "Atonement" received seven nominations, Tuesday, Jan. 22, 2008, including best picture and best supporting actress for Ronan, the only performer nominated for that film. (AP Photo/Focus Features, Alex Bailey) ** NO SALES ** Associated Press

Op de warmste dag van de zomer van 1935 is de 13-jarige Briony Tallis getuige van een vreemd schouwspel. Schrijver Ian McEwan componeerde zijn roman Atonement rond dat ene voorval. Wat gebeurd was, wat gedácht werd dat daar gebeurd was, wat daar gebeurd had kúnnen zijn – het viel allemaal ten prooi aan oorlog en klassenstrijd en de destructieve werking van tijd en herinneringen. McEwan weeft zijn filosofie in eindeloze beschrijvingen. Ze vlinderen als in een roman van Jane Austen. Het lijkt alsof ze over de liefde gaan, maar ze gaan eigenlijk over de dood. Dat, in al zijn nuances opgetekend, maakt McEwans roman zo ‘filmisch’.

Regie: Joe Wright, Met: Keira Knightley, James McAvoy, Romola Garai, Vanessa Redgrave.