Ambassadeur VS weg

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, de Californische miljardair en zakenman Roland Arnall, heeft na twee jaar in Den Haag ontslag genomen. In verband met een ernstige ziekte van zijn zoon keert hij volgende maand terug naar de Verenigde Staten.

In een periode dat het imago van zijn land onder moslims sterk leed onder de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten, zette Arnall zich als ambassadeur in voor een dialoog met moslims in Nederland. Ook probeerde Arnall, zelf in Parijs geboren in een joods gezin van Oost-Europese komaf, het Nederlandse integratiedebat te laten profiteren van de ervaringen van immigratieland Amerika.

De benoeming van Arnall had veel voeten in de aarde. Hij was oprichter en eigenaar van Ameriquest, destijds een van de grootste verstrekkers van hypotheken aan minder draagkrachtige Amerikanen. Hem werd verweten dat zijn bedrijf klanten had misleid bij de verkoop van de leningen. In hoorzittingen in de Senaat voorafgaand aan zijn benoeming legde onder andere Barack Obama hem het vuur na aan de schenen. Obama is nu de belangrijkste Democratische kandidaat voor het presidentschap. Nadat Ameriquest in de kwestie een schikking had getroffen ter waarde van 325 miljoen dollar, volgde de aanstelling van Arnall.