Alleenstaanden in Europa mogen ook kind adopteren

Rotterdam. Alleenstaanden en ongehuwde stellen in Europa komen in aanmerking voor adoptie van een kind. Over homoseksuele koppels beslissen de lidstaten zelf. Dat staat in een ontwerpadoptieverdrag van de Raad van Europa. In Nederland mogen homoseksuelen en alleenstaanden al adopteren. Het verdrag is een herziening van de versie uit 1967. Maud de Boer, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Raad van Europa, vindt dat het nieuwe verdrag ”helderheid” schept. ”We hebben echt vooruitgang geboekt, het belang van het kind staat nu centraal.” Om dat te bereiken zijn verschillende regels vastgelegd: kinderen vanaf veertien jaar dienen in te stemmen met hun adoptie en toestemming van de biologische vader is vereist. Ook dringt het verdrag aan op een betere balans tussen het recht van het kind om te weten waar het vandaan komt, en de bescherming van de anonimiteit van de ouders. Het belang van het kind staat daarbij voorop.