Waarom is Sévèke dood?

Marcel T. wordt verdacht van de moord op de activist Louis Sévèke in 2005.

Maar T. staat ook terecht voor overvallen, aanslagen, en brandstichting.

Waarom heeft oud-kraker Marcel T. politiek activist Louis Sévèke uit Nijmegen in 2005 vermoord? Vrienden en familieleden van Sévèke hopen het antwoord te krijgen tijdens het tweedaagse proces tegen T. dat vandaag in de rechtbank in Arnhem begint. Want de redenen die tot nu toe zijn genoemd, kloppen niet met de feiten, vinden ze.

Volgens hen moeten de 39-jarige T. en Sévèke elkaar wel eens hebben ontmoet, maar kenden ze elkaar verder niet. T. woonde in de jaren negentig in een kraakpand in Nijmegen – in een ander pand dan waarin Louis woonde – en werkte korte tijd bij de „linkse” boekhandel Assata in Nijmegen.

In het dagboek van T., dat door de politie in een opslagbox is gevonden, zouden aanwijzingen staan voor de moord en tal van andere strafbare feiten. Hij zou erin hebben beschreven hoe hij door Sévèke uit de krakerswereld is gezet – iets wat door de vrienden van Sévèke wordt ontkend – en dat hij zich zou wreken.

Vlak voor de moord heeft T. meerdere keren e-mailcontact gehad via Sévèkes werkadres, Onderzoeksburo Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Hij stelde een ontmoeting voor. De e-mails van T. waren ondertekend met Edmund Dantes. Romanfiguur kapitein Edmond Dantès wordt in De Graaf van Monte-Cristo van Alexandre Dumas (1844) onschuldig in de gevangenis gegooid. Hij weet te ontsnappen, een fortuin te vergaren en wraak te nemen op de vriend die hem heeft verraden.

De e-mails met die ondertekening zullen Sévèke niet al te zeer hebben verrast. Als politiek activist had hij contact met de meest uiteenlopende mensen. Sévèke was betrokken bij actiegroepen en de kraakbeweging, deed mee aan protestdemonstraties en voerde juridische procedures. Hij werd gezien als constante factor in de linkse actiebeweging die door de jaren heen voortdurend van samenstelling veranderde. Hij schreef het boek Operatie Homerus, over een infiltrant in de actiebeweging.

De huidige PvdA-minister Guusje ter Horst, in die tijd burgemeester van Nijmegen, omschreef hem in die dagen als „een luis in de pels”. „Louis was een doorbijter, een vasthouder. Altijd kritisch, je werd er wel eens niet goed van, maar hij had altijd gelijk”, staat op de website www.louisseveke.nl.

T. staat vandaag en morgen ook terecht voor een reeks andere feiten, waaronder bomaanslagen op Banque Paribas in Arnhem op 2 januari 1996 en op het gebouw van chemieconcern BASF in Arnhem op 16 april 1996, voor brandstichtingen en diverse bankovervallen. Een van die overvallen, in Leiden, pleegde hij daags nadat Sévèke op weg naar huis met twee schoten om het leven werd gebracht.

Marcel T. is volgens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht, waar hij gedurende zeven weken is onderzocht, volledig toerekeningsvatbaar. Het PBC onthoudt zich daarom van een tbs-advies. De Forensische Psychiatrische Dienst kwam eerder tot de conclusie dat T. zou lijden aan het syndroom van Asperger, een aan autisme verwante stoornis.

Schrijver A.F.Th. van der Heijden is van plan de rechtszaak tegen Marcel T. bij te wonen. Van der Heijden overweegt een roman te schrijven over de moord op de Nijmeegse activist Sévèke, in het licht van de nadagen van de kraakbeweging. Het boek kan dan fungeren als een epiloog bij de romancyclus De Tandeloze Tijd.

Meer over Sévèke en de rechtszaak: www.louisseveke.nl